Vad är community marketing?

Community marketing är en strategi där man bygger ett engagerat och lojalt community kring sitt varumärke eller produkt genom att interagera med sin målgrupp på olika plattformar. Det handlar om att skapa en personlig relation med kunderna och lyssna på deras behov och önskemål.

Hur tillämpar man community marketing?

Det finns flera sätt att tillämpa denna marknadsföringsmetod. Användning av sociala medier, forum, quiz, och Facebook-grupper är några tillvägagångssätt.

 • Skapa en Facebook-grupp för ditt varumärke eller produkt. Det ger en plattform för att engagera och interagera med din målgrupp på ett personligt sätt.
 • Skapa engagerande quiz. Det ger en underhållande och informativ möjlighet att komma närmare din målgrupp och även utbilda den. Du kan även sticka in frågor som rör ert varumärke eller produkter för att lite extra exponering.
 • Forum. Skapa ett forum eller engagera dig på forum där din målgrupp kan diskutera relevanta ämnen inom din bransch.
 • Sist men inte minst! Skapa engagerande innehåll som är relevant för din målgrupp, till exempel blogginlägg, videor, och bilder. Det ger en möjlighet att locka till sig nya målgrupper, bygga engagemang kring ditt varumärke eller produkt och vårda dina tidigare kunder. Detta kallas på svenska innehållsmarknadsföring eller content marketing på engelska.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med community marketing?

Fördelar:

 • Bygger lojalitet och engagemang kring ditt varumärke eller produkt.
 • Ger en möjlighet att utbilda din målgrupp om ditt varumärke eller produkt.
 • Ger en chans att bygga förtroende och visa din expertis inom ditt område.
 • Ger en möjlighet att locka till sig nya målgrupper och öka din kundbas.
 • Ger feedback från din målgrupp som kan hjälpa dig att förbättra ditt varumärke eller produkt.

Nackdelar:

 • Kan kräva mycket tid och resurser för att bygga och underhålla en engagerad community.
 • Kräver en konsekvent och personlig kommunikationsstrategi för att bygga en relation med kunderna.
 • Kan innebära risken för negativ feedback och kritik från din målgrupp.

Slutsats

Community marketing är en effektiv strategi för att bygga en lojal och engagerad målgrupp kring ditt varumärke eller produkt. Då kan du interagera och engagera dig med din målgrupp på olika plattformar, kan du skapa en personlig relation med kunderna och lyssna på deras behov och önskemål. Genom att använda Facebook-grupper, quiz, forum och engagerande innehåll kan du närma dig er målgrupp på ett effektivt sätt. Men det kräver också en konsekvent och personlig kommunikationsstrategi för att bygga förtroende och lojalitet för ditt varumärke.

Vilka branscher har störst nytta av community marketing?

Community marketing kan vara fördelaktigt för en mängd olika branscher och företag, särskilt de som har en stark online-närvaro och som är inriktade på kundengagemang. Här är några branscher som kan ha särskilt stor nytta av community marketing:

 1. Reklam och marknadsföring: Reklam- och marknadsföringsföretag kan dra nytta av community marketing genom att erbjuda relevant innehåll och engagerande diskussioner på sociala medieplattformar och forum. Genom att bygga en stark online-närvaro och interagera med kunderna kan reklam- och marknadsföringsföretag skapa en lojal och engagerad kundbas. (Just denna artikel är ett sätt för mig att närma mig målgruppen som intresserar sig för marknadsföring)
 2. Hälsa och fitness: Hälsa- och fitnessföretag kan använda community marketing för att bygga en lojal kundbas genom att erbjuda hälsotips, träningsprogram och annan relevant information.
 3. Spel: Spelbranschen är en annan bransch som kan dra nytta av community marketing. Genom att skapa en community av spelare kan spelutvecklare få feedback på nya spel och utveckla spel som tilltalar sina kunder. Community marketing kan också användas för att marknadsföra spel och bygga en lojal kundbas. För att inte tala om ”skins-marknaden”…
 4. Sport: Sportbranschen är en annan bransch där community marketing kan vara särskilt fördelaktigt. Genom att skapa en community av fans kan idrottsorganisationer och idrottsföretag bygga en lojal kundbas och engagera fansen på sociala medieplattformar och forum för att få dessa att köpa biljetter eller konsumera supporterartiklar mm.
 5. Livsstil: Livsstilsföretag, som säljer produkter och tjänster som rör mode, matlagning, resor och andra intressen, kan dra nytta av community marketing genom att engagera kunderna på sociala medieplattformar och forum.
 6. E-handel: E-handelsföretag har möjlighet att bygga engagerade målgrupper genom att erbjuda erbjudanden, rabatter och andra incitament till kunderna. Community marketing kan hjälpa e-handelsföretag att bygga lojalitet och engagemang bland kunderna, vilket ger ökad försäljningen och kan förbättra kundupplevelsen. Nyckeln är dock att ha produkter som är engagerande. Det kan bli svårt att skapa en engagerad community om du exempelvis säljer PVC-presenningar eller tälthallar, men enklare vid försäljning av exempelvis ergonomiska elgitarrer.
Fyra personer runt ett bord som diskuterar community marketing.

Vad är community management? Är det samma sak?

Community management och community marketing är två relaterade begrepp, men de har olika fokus och mål.

Community management handlar om att skapa och hantera en community av människor som delar samma intressen eller mål. Syftet med community management är att bygga en engagerad och lojal kundbas genom att erbjuda relevant innehåll, svara på frågor och kommentarer och främja diskussion och interaktion inom communityn. Community management handlar i grund och botten om att bygga relationer med kunderna och skapa en positiv kundupplevelse.

Nu vet du att community marketing handlar om att använda sin community som en plattform för marknadsföring och försäljning. Syftet är att marknadsföra produkter och tjänster till en engagerad och lojal kundbas och att använda kundens feedback och insikter för att förbättra produkterna och tjänsterna. Community marketing handlar om att använda en community som en strategisk marknadsföringskanal och att dra nytta av kundens engagemang för att främja försäljningen.

Enkelt uttryckt, handlar community management om att bygga och vårda en community, medan community marketing handlar om att använda en community som en marknadsföringskanal. Båda är viktiga aspekter av att bygga en stark online-närvaro och skapa lojala kunder, men de har olika mål och strategier.


Har du frågor om Community Marketing eller vill ha hjälp att bedriva denna typ av marknadsföring? Hör av dig till Freddy @ SteadyGo via formuläret nedan.

Bild som ska beskriva community marketing med illustration av människor som symboliserar communityn. Vad är community marketing?
Picture of Freddy Karlsson

Freddy Karlsson

Marknadskommunikatör

vill du läsa mer?

Google - Sökordsoptimering SEO

Webinar – SEO

Lär dig grunderna inom sökmotoroptimering genom detta webinar där jag går igenom grunderna och du har möjlighet att ställa dina frågor som rör SEO.

Läs mer »
Bild som ska beskriva community marketing med illustration av människor som symboliserar communityn. Vad är community marketing?
Freddy SteadyGo

Kul att du vill komma igång med quiz!

Välj vilken typ av lösning du önskar så tar jag kontakt med dig inom kort.

Freddy SteadyGo

Kontakta Freddy SteadyGo!

Jag hjälper dig gärna med din marknadsföring! Skicka in en förfrågan eller boka ett möte direkt i min möteskalender.